An error occured during parsing XML data. Please try again.
top_symvoyles_banner
News image

ΜΑΡΧΟΝΑ

Η εταιρία ΜΑΡΧΟΝΑ ιδρύθηκε το1982 με έδρα τα σημερινά γραφεία και έκθεσή της στη Λ. Μεσογείων και με κύρια δραστηριότητα ... >>>

News image

MARAS FLAME

Η MARASFLAME δραστηριοποιείται στο χώρο της θέρμανσης εδώ και 30 χρόνια και καταφέρνει να δίνει λύσεις αισθητικά εντυπωσιακές, οικονομικά συμφέρουσες ... >>>

News image

ΆΚΑΠΝΟ ΤΖΑΚΙ

Η Φλογική χειρίζεται τη φλόγα με λογική! Δεν εμπορεύεται συμβατικά τζάκια. Αξιοποιεί  τη θαλπωρή της φλόγας και προτείνει εικαστικές και πρακτικές ... >>>

News image

Eleni Blaxou

Η εταιρία ELENI BLAXOU είναι μία εισαγωγική - εμπορική εταιρία, που διαθέτει στην αγορά επίπλα οικιακής χρήσης, έπιπλα κουζίνας, ντουλάπες, ... >>>

News image

Golden Door. Νέο design - Πόρτες ασφαλεί

Η GOLDEN DOOR ανοίγει τώρα νέες πόρτες σ’ένα ξεχωριστό τρόπο ζωής, συνδυάζοντας άψογα την ασφάλεια με την αισθητική! Πόρτες ασφαλείας υψ... >>>

ellift

Η Μελίνα Ξένου,

News image

διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και ιδιοκτήτρια της εταιρίας «Δημιουργών Τέχνημα», μου μίλησε για τις νέες τάσεις της διακ... >>>

Πως μάθατε για εμάς;
 
Πέμπτη
17
Απριλίου
Μεγάλη Πέμπτη, Μυστικός Δείπνος,
Συμεών Πέρσου, Ανδριανού, Αγαπητού
 
layout_38
layout_40
layout_45
layout_45
ΕΣΠΑ 2007 – 2013 Επιδοτούμενο Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» | Εκτύπωση |  E-mail

Στο παρόν άρθρο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα του Επιδοτούμενου Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία του έτσι ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου και ιδιοκτήτες κατοικιών, να γνωρίζουν πως μπορούν να επωφεληθούν από αυτό.

 

Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα διαρκέσει –ο πρώτος κύκλος του– έως το 2012. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2010 ανέρχεται σε 396 εκ. €. για όλη τη χώρα και αναμένεται να ωφελήσει περίπου 100.000 νοικοκυριά.

Συνολικός Προϋπολογισμός Προγράμματος: 396.000.000 €

Έναρξη Ενεργειακών Επιθεωρήσεων: Αρχές Σεπτεμβρίου

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: Αρχές Οκτωβρίου

Διάρκεια Υποβολής Αιτήσεων: 2 μήνες

Περιοχές υλοποίησης: Το σύνολο των δεκατριών Περιφερειών της χώρας.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει από το ΤΕΜΠΕ και συγκεκριμένα από το νεοϊδρυθέν «Ταμείο Εξοικονομώ κατ' Οίκον». Ανώτατο ύψος των χορηγήσεων είναι τα 15.000€ ανά περίπτωση, υπό προϋποθέσεις το δάνειο θα επιδοτείται και η αποπληρωμή για όλες τις κατηγορίες θα γίνεται σε 5 χρόνια.

 

Σε ποιους απευθύνεται

Το νέο πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιοκτήτες κατοικιών οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες, με διακριτά κίνητρα ανά κατηγορία:

Α) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ή τις 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση άτοκου δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή, ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 ευρώ θα αποπληρώσει 7.000 ευρώ άτοκα.

Β) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ή 25.000 και 50.000 ευρώ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Γ) Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 ευρώ ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 ευρώ. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου. Σε περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας, ως ενιαίο κτίριο, δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών και της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α, εφόσον το 50% του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α, ενώ οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, συμπεριλαμβανομένων ιδιοκτητών με υψηλότερα εισοδήματα της κατηγορίας Γ, εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ. Τέλος, επισημαίνεται ότι το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων είναι επιπλέον των 15.000€ και επιδοτείται στο 100% για τους ωφελούμενους των κατηγοριών Α΄ και Β΄, εφόσον η πρόταση ενταχθεί στο πρόγραμμα.

 

Επιλέξιμες κατοικίες

Οι επιλέξιμες στο πρόγραμμα κατοικίες είναι αυτές που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

• Είναι μονοκατοικίες / Πολυκατοικίες ως ενιαίο κτίριο / μεμονωμένα διαμερίσματα υπό προϋποθέσεις που αφορούν στο σύστημα θέρμανσής τους.

• Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία (μη εξοχική). Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να είναι επιλέξιμες παρεμβάσεις σε τμήματα του κτιρίου που δε χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου ή διαμέρισμα που χρησιμοποιείται ως επαγγελματική στέγη).

• Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των 1.500 €/τ.μ.

• Έχουν οικοδομική άδεια, που έχει εκδοθεί πριν την 31.12.1979 ή μεταγενέστερα αλλά νομίμως δεν έχει γίνει μελέτη θερμομόνωσης λόγω υπαγωγής του σχετικού αιτήματος στις μεταβατικές διατάξεις του κανονισμού θερμομόνωσης.

• Δεν έχουν γίνει προσθήκες καθ’ ύψος ή κατ’ επέκταση μετά την 31.12.1979 στη βάση αναθεώρησης της ανωτέρω οικοδομικής άδειας.

• Έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

 

Μορφές επενδύσεων

Τα δάνεια για επενδύσεις που αφορούν παρεμβάσεις που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτιρίου και αφορούν στις εξής κατηγορίες:

1) Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια/υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.

2) Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος συμπεριλαμβανομένου του δώματος/στέγης και της πιλοτής.

3) Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

 

Βήματα Υλοποίησης Προγράμματος

1) Στο πρώτο στάδιο καλείται ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης βάσει της οποίας θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το αντίστοιχο κόστος.

2) Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτιρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

3) Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

4) Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων, αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση απόφασης υπαγωγής αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση ωφελουμένου.

5) Υλοποίηση εργασιών.

6) 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

7) Η εκταμίευση του δανείου ξεκινάει με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών, β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης.

 

Οφέλη του προγράμματος

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» αναμένεται να έχει σημαντική συμβολή στην προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη των στόχων στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών CO2, αλλά και στην τόνωση της αγοράς, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώνεται και καταγράφει μεγάλες απώλειες. Για τον πρώτο κύκλο (2010-2012) αναμένεται να επιτευχθεί συνολική επένδυση στην οικονομία ύψους 1 δις €., το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα καταλήξει στον κατασκευαστικό τομέα. Μέσω του προγράμματος ένας ιδιώτης μπορεί, χωρίς να επιβαρυνθεί με δικά του έξοδα για να ξεκινήσει τις προβλεπόμενες εργασίες, να αναβαθμίσει ενεργειακά την κατοικία του και να εξοικονομήσει έως και 50% από τις ετήσιες δαπάνες του για ψύξη – θέρμανση. Για ένα σπίτι 100 τ.μ. εκτιμάται ότι μετά τις απαραίτητες ενέργειες είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί ποσό ίσο με 1.000 €/ έτος κατά προσέγγιση. Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι με τον νέο φορολογικό νόμο 3842/2010 έχουν θεσπιστεί πρόσθετα κίνητρα που αφορούν σε μείωση του οφειλόμενου φόρου ενός ιδιώτη που μπορεί να φτάσει και τα 600 € για δαπάνες 6.000 €. Τέλος, με την 100% επιδότηση της ενεργειακής επιθεώρησης, εκτός της προβλεπόμενης από το πρόγραμμα ενίσχυσης, ο ιδιώτης θα μπορεί να «γλυτώσει» ένα πάγιο έξοδο για το σπίτι του, αφού πλέον τα ενεργειακά πιστοποιητικά είναι υποχρεωτικά για όλα τα κτίρια. Είναι στο χέρι των επαγγελματιών του κατασκευαστικού τομέα να αδράξουν την ευκαιρία, να το προωθήσουν και να το εκμεταλλευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουν τις απώλειες που έχουν υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια από την κατακόρυφη πτώση του κλάδου. Τα οφέλη από το πρόγραμμα είναι πολλά, αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και δεν περιορίζονται μόνο σε ποσοτικοποιημένα μεγέθη, αλλά εντάσσονται και στη γενικότερη αντίληψη που έχουμε ως πολίτες για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων που διαθέτει η χώρα μας και τη βελτιστοποίηση της χρήσης τους.

 

Αγγελίτσας Τηλέμαχος Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 
κατασκευή ιστοσελίδων