Σχολικός εκφοβισμός: Αναγνωρίστε τα σημάδια και δράστε εγκαίρως

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς “bullying” αποτελεί, δυστυχώς, ένα συχνό φαινόμενο στις μέρες μας. Πρόκειται για μια αρνητική συμπεριφορά ενός παιδιού προς ένα άλλο, με σκοπό να το προσβάλλει και να το μειώσει.

Το απλό «πείραγμα» ή «κοροϊδία» μετατρέπεται σε εκφοβισμό όταν γίνεται κατ’ επανάληψη, δηλαδή όταν συνειδητά το «παιδί-θύτης» προσπαθεί διαρκώς να βλάψει και να πληγώσει το «παιδί-θύμα». Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να είναι φραστικός (λεκτική βία), ψυχολογικός (διάδοση φημών) και σωματικός (σωματική βία).

Δεδομένου ότι ο σχολικός εκφοβισμός ολοένα και αυξάνεται έχοντας, ήδη, πάρει τεράστιες διαστάσεις είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να τον εντοπίσουν εγκαίρως έτσι ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες -και κάποιες φορές- τραγικές συνέπειές του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τις ενδείξεις που αν παρατηρήσετε στη συμπεριφορά του παιδιού σας, δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοήσετε:

Ξαφνική τάση απομόνωσης και απόσυρσης

Αν το παιδί σας επιδιώκει ξαφνικά να μένει μόνο του και «χαμένο» στις σκέψεις του, μην το προσπεράσετε έτσι εύκολα. Είναι πιθανό να έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού και να μη γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο θα το διαχειριστεί. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά του και επιδιώξτε να μιλήσετε μαζί του.

Υπερβολική ευαισθησία

Παρατηρείτε τελευταία ότι το παιδί σας έχει γίνει υπερβολικά ευαίσθητο, ενώ πριν κάποιο καιρό δεν ήταν; Ξεσπά συχνά σε κλάματα χωρίς κάποιον προφανή λόγο ενώ στο παρελθόν δεν το συνήθιζε; Αναζητήστε ενδελεχώς την αιτία αυτής της ξαφνικής αλλαγής, ώσπου να βεβαιωθείτε ότι δεν πάει κάτι στραβά..

Πτώση απόδοσης στο σχολείο ή άρνηση

Η ξαφνική άρνηση ενός παιδιού να πάει στο σχολείο ή η ραγδαία πτώση της απόδοσής του στα μαθήματα χωρίς συγκεκριμένο λόγο, προδίδει συχνά ένα παιδί που δέχεται αρνητικές συμπεριφορές στο σχολείο. Μην αγνοήσετε, λοιπόν, μια τέτοια αλλαγή και φροντίστε να αποκλειστεί η πιθανότητα του σχολικού εκφοβισμού.

Μείωση αυτοπεποίθησης

Το βασικό κίνητρο και σκοπός οποιουδήποτε ασκεί εκφοβισμό είναι να μειώσει και να υποβαθμίσει το άλλο άτομο. Αν, λοιπόν, το παιδί σας υποτιμά τον εαυτό του ξαφνικά ή δεν έχει την ίδια αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση που είχε και παλιότερα, ψάξτε την αιτία! Πιθανότατα δεν είναι τυχαίο!

Παράξενα σημάδια στο σώμα του

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε περίεργα σημάδια, μελανιές ή γρατζουνιές στο σώμα ή το πρόσωπο του παιδιού σας, προφανώς, κάτι συμβαίνει. Προτού το αποδώσετε σε τυχαίο και “αθώο” καυγαδάκι στο σχολείο, σιγουρευτείτε ότι δεν αφορά κάτι πιο σοβαρό!

Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να είστε κοντά στο παιδί σας, να παρατηρείτε συστηματικά τις όποιες αλλαγές στη συμπεριφορά ή την ψυχολογία του και κυρίως, να αντιμετωπίσετε την όποια δυσκολία με ψυχραιμία και νηφαλιότητα! Αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού είναι, ήδη, αρκετά αγχωμένο κι εσείς, σίγουρα, δε θέλετε να το επιβαρύνετε περισσότερο..

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το!
Follow by Email
Facebook
Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *